Welke techniek kies jij? CNC frezen, CNC draaien en verspanen verklaard.

CNC frezen, CNC draaien en verspanen, drie productietechnieken waar je als SMO-leerling mee te maken kunt krijgen. Zeker als je een richting gaat kiezen. Dan is het wel fijn om (vooraf) te weten wat nu precies de verschillende technieken zijn. CNC is een overkoepelende term voor verschillende technieken. De meeste bekende vormen van CNC zijn CNC frezen en CNC draaien. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat je kunt CNC verspanen? In dit artikel vertellen we je alles over waar deze technieken voor staan.

CNC frezen

Bij CNC frezen ga je in essentie aan de slag met het verwijderen van materiaal van een blok. Dat proces noemen ze ‘substractief’. Bij CNC frezen gebruik je voornamelijk plastic of metaal als materiaal, maar er zijn nog meer opties mogelijk qua materiaalkeuze. Doordat je het materiaal verwijdert van het blok, krijgt een item uiteindelijk een bepaalde vorm. Op die manier is het mogelijk om allerlei verschillende producten te produceren. In veel gevallen komt dat neer op precisie onderdelen. Toch zul je versteld staan van hetgeen dat je allemaal kunt creëren met CNC frezen.

CNC draaien

CNC draaien valt in dezelfde categorie als CNC frezen, het is namelijk eveneens een substractief proces. Het doel van CNC draaien is dat je producten maakt met cilindrische eigenschappen. In de basis heb je voor CNC draaien een machine nodig met scherpe onderdelen. Daarmee verwijder je materiaal van plastic of metalen staven. Wat voor producten zijn dat dan?

  • Centerboren
  • Onder spanning staande gereedschappen
  • Snijders
  • Etc.

CNC draaien kan worden gedaan met behulp van een CNC draaibank. Deze optie wordt ook regelmatig ingezet. Het is daarbij mogelijk om te kiezen voor verschillende materialen.

CNC verspanen

Als je bij je opa over CNC verspanen begint, dan zal hij mogelijk zeggen dat dit handwerk is. Dat is namelijk het geval. Uiteraard is het in de moderne tijd ook mogelijk om dit met behulp van een machine te doen. Het principe van deze techniek is hetzelfde als bij CNC draaien en frezen; je verwijdert namelijk materiaal van een blok. Het voornaamste materiaal dat voor deze techniek wordt gebruikt is metaal, maar ook hier is het weer mogelijk om te kiezen voor verschillende soorten materiaal. Met CNC verspanen kun je producten met grote nauwkeurigheid bewerken. Dat kan met behulp van slijp- en freesmachines, maar bijvoorbeeld ook door te steken of schaven.

Meer informatie?

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd geworden naar een SMO-opleiding? Informeer dan gerust naar de mogelijkheden. We helpen je graag bij het bepalen van je keuze!

 

Bron: internetbode.nl