Virtueel lassen met de lassimulator van SMO

Virtueel lassen, het kan met de lassimulator die in het bezit is van Stichting Metaal Opleidingen. De lassimulator biedt een prima lassimulatie, waardoor het net lijkt of je aan het lassen bent. De simulator kan uitstekend ingezet worden voor trainingsdoeleinden of ter promotie van beroepsopleidingen in de metaalindustrie, zoals bijvoorbeeld bij een open dag.

Virtueel lassen zonder risico’s

Dankzij de lassimulator van SMO is het mogelijk om zelf te leren lassen, maar dan zonder de risico’s die aanwezig zijn bij traditioneel lassen. Met de lassimulator kun je door een lashelm heen kijken en vervolgens wordt er aangegeven binnen welke lijntjes je moet lassen, maar ook hoe je bijvoorbeeld het handvat vast moet houden en welke kant je dat in moet draaien om een goede las te leggen. Anderen kunnen middels een scherm met je meekijken. De lassimulator geeft uiteindelijk zelfs scores op de verschillende lastechnieken en een totaalscore voor het laswerk dat je hebt verricht.

Jongeren enthousiast maken voor laswerk

John van den Tillaart, productieleider bij Heurkens en van Veluw, is enthousiast over het inzetten van de lassimulator. Hij heeft de simulator van SMO ingezet tijdens de Jongeren Bedrijvendag 2019, ook wel talentencampus genoemd, die plaatsvond in februari jl. Tijdens deze dag namen maar liefst 1400 jongeren in de leeftijd van 12 tot 15 jaar een kijkje in de keuken van meer dan 100 bedrijven in Oss en omgeving.

John van den Tillaart: “Het is iedere keer weer een uitdaging om te bedenken waar je de jongeren enthousiast mee kunt maken. Dit jaar hebben we bij Heurkens en van Veluw de lassimulator ingezet en de jongeren waren er zeer over te spreken. Het leuke aan de lassimulator is dat jongeren dan al echt zelf iets mogen doen en dat triggert. Ze vinden het mooi om te doen en zo ervaren ze ook hoe het is om met echt laswerk aan de slag te gaan. Je maakt ze op die manier warm voor het werken in de metaalbranche.”

John van den Tillaart vervolgt zijn verhaal: “Zo’n bedrijfsbezoek helpt jongeren goed bij het maken van hun profielkeuze later in het schooljaar. En voor deelnemende bedrijven is het een mooie gelegenheid om kennis te maken met de werknemers van de toekomst en de leerlingen te laten zien wat het zo leuk maakt om bij het bedrijf te werken.”

De lassimulator

Wil jij als lidbedrijf van SMO de lassimulator van Stichting Metaal Opleidingen ook een keer vrijblijvend inzetten voor jouw bedrijf? Bijvoorbeeld ter promotie van laswerk bij een open dag of voor trainingsdoeleinden? Neem dan contact op met Will van Roosmalen of mail naar info@smo-metaalopleiding.nl.