SMO leerlingen werken mee aan 5 meter hoog replica zwaard in Oss

Sinds 19 december is hij te bewonderen; het reuzenzwaard op de nieuwe rotonde bij Museum Jan Cunen in Oss. De stalen replica van het wereldberoemde zwaard uit de grafheuvel op Vorstengrafdonk is gesmeed door medewerkers en SMO leerlingen van Baaijens Constructie in Oss.

Replica

Sinds de vondst van het zwaard in 1933 is het al een archeologisch fenomeen. Wie vanaf nu het zwaard wil bekijken hoeft niet meer af te reizen naar Rijksmuseum van Oudheden in Leiden waar het zwaard te bewonderen is. Vanaf januari is een levensgrote replica van het zwaard te zien boven de nieuwe rotonde aan de Molenstraat in Oss.

Baaijens Constructie aan de Spaanderstraat in Oss maakte de 5 meter hoge replica. Tot groot genoegen van Geert Baaijens die de openbare aanbesteding van de gemeente Oss won met zijn ingediende plan. Een leerzaam project voor de leerlingen van Stichting Metaal Opleidingen die samen met de medewerkers van Baaijens het zwaard hebben ‘gesmeed’.

Een flinke uitdaging!

Een gemakkelijke klus was het echter niet, Baaijens combineerde roestvaststaal met CorTenstaal. Deze twee materialen kun je niet zomaar aan elkaar lassen, gezien ze bij verschillende temperaturen uitzetten en krimpen. Hierdoor is gekozen om de delen doormiddel van een tussenliggende kunststofplaat en boutverbindingen aan elkaar te bevestigen. Het cortenstaal is verwerkt in het heft van het zwaard, voor de kling is voor roestvaststaal gekozen. Om de gouden decoraties na te bootsen zijn uitsparingen gemaakt in het zwaard, wat een magisch mooi effect geeft wanneer er ‘s avonds licht in schijnt.

Helemaal precies zoals het origineel is het grote zwaard op de rotonde niet geworden; de kling in het midden is verdikt zodat het zwaard aan alle kanten goed zichtbaar is ongeacht van welke kant je de rotonde nadert. 7 januari is de rotonde feestelijk geopend door burgemeester Wobine Buijs, 25 basisscholen hebben hierbij hun eigen gevulde schatemmers begraven rondom het levensgrote zwaard van Oss.