SMO-leerlingen maken boot voor school in Uganda

Het is bijna zover; de boot die SMO-leerlingen in hun opleiding hebben ontwikkeld wordt komende maand overgedragen aan mensen van een school in Uganda. “Daarmee komt er een einde aan een ontzettend leuk, leerzaam en bovenal bijzonder project”, aldus Albert Sengers, instructeur bij ROC de Leijgraaf. Hij begeleidde het project en concludeert dat het een geweldig project is geworden waar de SMO-leerlingen met enorm veel enthousiasme aan hebben gewerkt.
  • Blog Boot Uganda Onderkant

Van ontwerp tot eindproduct

We berichtten er enige tijd geleden al over: Van tekeningen lezen, ontwerpen en inmeten tot kanten, lassen, assembleren en het instellen van een plasmamachine. Alle technische vaardigheden die de derdejaars SMO-leerlingen allround constructiewerker en allround plaatwerker in hun opleiding hebben geleerd, komen bij elkaar in de eindopdracht: het maken van een boot. Van ontwerp tot eindproduct. Inmiddels nadert het project het einde. In de komende maand gaat de boot naar zijn eindbestemming: een school in Uganda.

Albert Sengers vertelt over het proces: “De boot is destijds aangeschaft om een project mee te draaien voor derdejaars SMO-leerlingen. De leerlingen zijn daarbij onderverdeeld in drie groepen en moesten er middels briefings voor zorgen dat ze elkaar up-to-date hielden over het project. Zo is de boot steeds verder ontwikkeld. Uiteindelijk hebben de leerlingen zelfs een gedeelte van hun examen afgelegd op dit bootproject. Het project bevatte namelijk alle kerntaken. Het was erg leuk om een keer op deze manier, op een heel ander niveau, zo’n examen af te nemen.”

Niet alleen leerzaam, maar ook geweldig om te doen

De derdejaars SMO-leerlingen konden de boot helaas niet helemaal afmaken in de beschikbare tijd. Vervolgens is men met een groep tweedejaars leerlingen aan de slag gegaan om de boot verder af te maken. Albert Sengers licht toe: “Toen we wisten dat de boot aan een school in Uganda geschonken zou gaan worden, hebben we er ook nog trapjes en beugels ingemaakt zodat er meerdere mensen in kunnen zitten.”

“Voor de leerlingen was het project niet alleen leerzaam, maar ook erg leuk en gezellig. Het plezier straalde er bij de leerlingen vanaf. Soms waren er uiteraard wat kleine tegenslagen, maar ook toen lieten de jongeren het hoofd niet hangen. Het positieve is dat ze het allemaal geweldig vonden om te maken. Het was natuurlijk een heel ander werkstuk dan anders dat ze zelf mochten ontwikkelen en dat triggerde de jongeren enorm. Dat zag je ook terug in de concentratie waarmee werd gewerkt. En een leuke bijkomstigheid was dat we de werkweek met regelmaat gezellig afsloten met een heerlijke pizza of frietje”, aldus Albert Sengers.

Eindbestemming Uganda

Albert Sengers vertelt over de bijzondere eindbestemming: “We hebben bekeken waar we de boot aan konden schenken. Toen kwamen we in contact met Marc Verhagen die de Stichting HWMCO heeft opgezet. Via hem en zijn stichting zijn we in contact gekomen met een school in Uganda. Mensen die daar naar de school gingen moesten met een kano 2,5 uur roeien om op school te komen. Inmiddels hebben zij een plaatsvervangende boot gekregen en daar komt onze boot nu bij. Het is mooi dat we de boot namens SMO en de aangesloten bedrijven kunnen schenken aan een school in Uganda. Een uitstekende bestemming als je het mij vraagt. Over een maandje gaat de boot daar naartoe, maar voor die tijd houden we nog wel even een klein feestje ter ere van de succesvolle afronding!”