SMO-leerling Martijn van Kemenade van De Leijgraaf naar finale Skills Heroes Lasser MAG/BMBE

Martijn van Kemenade uit Nijnsel heeft zich na voorrondes geplaatst voor de finale van de Skills Heroes Lasser die 2 t/m 6 maart plaatsvinden. Hij behoort daarmee tot de vier beste lassers van Nederland. Martijn is een SMO-leerling die zijn studie volgt bij De Leijgraaf en momenteel stageloopt bij Metaal- en lastechniek Nijnsel. We interviewden Martijn over deze bijzondere prestatie en zijn verwachtingen van de finale. 

Toevallig mee naar ‘de Skills’

“Het is eigenlijk meer toevallig dat ik meeging naar de voorrondes”, zo opent Martijn van Kemenade het gesprek. “Toen ik nog op het vmbo zat heb ik al twee keer eerder meegedaan aan laswedstrijden, maar dan voor lagere klassen vmbo-ers. Nu doe ik voor het eerst met ‘de Skills’, ofwel de vakkanjers, van het mbo mee. Dat is natuurlijk wel een stapje hoger.” Op de vraag hoe hij dan bij de skills-wedstrijden terecht is gekomen antwoordt Martijn: “De leraren van De Leijgraaf kwamen ermee. Het was eigenlijk de bedoeling dat er een eerstejaars en een tweedejaars van het ROC mee zouden gaan, maar tweedejaars die waren er niet. Toen mocht ik dus mee.”

Martijn neemt deel aan de wedstrijden in de categorie MIG/MAG en Elektrodes. De voorrondes van de Skills Heroes Lasser vonden plaats in Zwolle. Gedurende drie dagen vonden daar kwalificatiewedstrijden voor diverse categorieën plaats. Martijn vertelt: “Voor de voorrondes zijn we afgereisd naar Zwolle waar we een overnachting hebben gehad. De volgende ochtend vonden op het ROC in Zwolle de wedstrijden plaats. Bij dat ROC hebben ze eigen lasruimtes, wat natuurlijk ideaal is. Er heerste een prettige werksfeer waardoor we fijn op het gemak konden werken en ook goed konden presteren.”

Kansen goed ingeschat

“We zijn al vroeg in de ochtend begonnen met het lassen van werkstukken en zijn hier eigenlijk de gehele dag zoet mee geweest. Je kreeg werkstukken die je aan elkaar moest hechten en daarbij moest je goed de tekening kunnen lezen. Er stonden allerlei gegevens op en je moest de tekening dus goed snappen om alles te kunnen maken. Uiteindelijk hebben we de gemaakte werkstukken gestempeld met naam en nummer en ingeleverd. In dat weekend daarop zijn ze nagekeken en die maandag daarna kregen we de uitslag”.

Die uitslag pakte erg positief uit voor Martijn, waardoor hij begin maart mag deelnemen aan. de finales van de Skills Heroes Lasser. Martijn blikt terug: “Ik had bij de kwalificaties natuurlijk al een beetje zelf ingeschat hoe mijn kansen waren. Ik wist eigenlijk al behoorlijk zeker dat ik het beste had gepresteerd van de mensen die op dezelfde dag ook deelnamen aan de kwalificaties. De rest was, zoals ik er tegenaan keek, niet goed genoeg om door te gaan. Dat bleek achteraf ook, want van ‘mijn dag’ was er verder niemand door naar de finales.”

Nu al een bijzondere prestatie!

Over zijn kansen in de finales kan Martijn weinig zeggen: “Ik heb die andere deelnemers nooit zien lassen en heb geen werkstukken van hen gezien, het is dus een totale verrassing tegen wie ik het op ga nemen.” De finale van de categorie waaraan Martijn deelneemt vindt plaats in Drachten bij ROC de Friese poort. De andere Skills-wedstrijden vinden plaats in Leeuwarden. Martijn: “Als je die finale wint, dan mag je door naar de Europese Skills in Graz (Oostenrijk). Dat wordt allemaal nog veel grootser, want dan komt er een eigen team vanuit Nederland om je te ondersteunen en je nog beter te maken in de komende periode. Zo ben je optimaal voorbereid voor die Europese wedstrijden.”

Ben van Berkel, Beleidsmedewerker T&S Procesbegeleider De Leijgraaf, benadrukt nog maar eens hoe bijzonder de prestatie is: “Dat Martijn het zo goed doet, daar zal Marco van de Braak, directeur van Metaal- en lastechniek Nijnsel, ontzettend trots op zijn!” Marco van de Braak beaamt dat: “Dat Martijn zo goed kon lassen wisten we natuurlijk al, maar het was voor ons wel een beetje een verrassing dat hij ineens mocht deelnemen aan die finale. Nu behoort hij tot de beste vier lassers van Nederland in zijn categorie, een geweldige prestatie!”

“Lassen is me met de paplepel ingegoten”

Martijn besluit het interview met een mooi woordje over Metaal- en lastechniek Nijnsel: “Ik woon in Nijnsel, twee straten verder dan waar Metaal- en lastechniek Nijnsel gevestigd is. Bij ons thuis hebben we ook een metaalbedrijf, ook in het lassen, dus dat is me al van jongs af aan met de paplepel ingegoten. Als kleine jongen wist ik dus ook al dat ik deze richting op wilde. Bij Metaal- en lastechniek Nijnsel boden ze me deze kans. Het MIG/MAG past me bovendien goed omdat het net wat netter werk is dan het grovere werk dat bij ons thuis in het metaalbedrijf wordt uitgevoerd.”

SMO en ROC De Leijgraaf wensen Martijn van Kemenade veel succes in de finale!