Mede dankzij lidbedrijven is metaalsector BBL-kampioen
Wat is BBL precies?
Wanneer je een vmbo- of havodiploma hebt, dan kun je jezelf aanmelden voor een vervolgopleiding. Kies je voor het middelbaarberoepsonderwijs/MBO, dan heb je doorgaans keuze uit twee opleidingsvormen, namelijk BOL of BBL. BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg en is praktisch van aard. Als BBL-leerling werk je drie tot vier dagen in een erkend leerbedrijf waarvoor je ook een echt salaris ontvangt. De andere één tot twee dagen ga je naar school.
Het voordeel is dat je werken met leren combineert; je krijgt namelijk begeleiding vanuit school, maar doet bij je leerbedrijf ook veel praktijkervaring op en leert zo de kneepjes van het vak. En het mooie is dat, uit onderzoek van Metaalunie, is gebleken dat 85% van de studenten uit de metaal- en technologische industrie na de opleiding een contract aangeboden krijgt bij het leerbedrijf. De BBL-studenten passen namelijk na de opleiding goed bij de gevraagde werkzaamheden van het leerbedrijf.
Waarom is BBL zo succesvol?
Dat BBL zo succesvol is voor de metaalsector komt voornamelijk door de constructie met aangesloten lidbedrijven die het mogelijk maken dat BBL-leerlingen geplaatst kunnen worden en daardoor drie tot vier dagen per week in de praktijk kunnen werken. Met name dankzij die constructie is de metaalsector voor jongeren een aantrekkelijke sector; zij kunnen na hun opleiding doorgaans bij het lidbedrijf blijven werken. En dat, gecombineerd met de vaste banen, het opleidingsrendement, het salaris en de doorontwikkeling maken BBL in de metaal- en technieksector aantrekkelijk voor jongeren. In het MKB-metaal volgen 7.500 leerlingen een BBL-traject.
Toekomstbestendig maken van BBL
De uitdaging zit hem, volgens Metaalunie, in het toekomstbestendig maken van BBL voor de metaal- en technologische bedrijven. De toegevoegde waarden van BBL voor de metaalsector is namelijk groot. En daarom is het zeer belangrijk dat de overheid de BBL-opleidingen blijft financieren en subsidiëren. Op die manier is het namelijk aantrekkelijk voor bedrijven om meer BBL-plaatsen te creëren, wat uiteindelijk de maatschappelijke baten nog verder vergroot.