Jamie Arts, zij-instromer van SMO, zit helemaal op zijn plek bij Orangeworks in Oss

Binnen de SMO-opleidingen zijn diverse zij-instromers actief. Een zij-instromer is iemand die via een andere branche of via een andere opleiding binnenkomt in het SMO-traject. In dit artikel interviewen we Jamie Arts. Hij is 25 jaar oud en momenteel werkzaam bij Orangeworks in Oss. Hij is een aantal jaar geleden als zij-instromer het SMO-traject ingegaan. In dit interview vertelt hij zijn verhaal.

Toevallig de metaalbranche ingerold

Jamie Arts heeft tussen zijn 15e en 17e levensjaar de opleiding detailhandel gedaan. Vervolgens heeft hij op diverse plekken gewerkt, waaronder in een aantal kledingwinkels en bij de Makro in Nijmegen. Jamie: “Toen ik ongeveer 20 jaar oud was kwam ik tot de conclusie dat dit werk hem niet ging worden voor de rest van mijn leven. Dus ik besloot om eens rond te gaan kijken, zodat ik gericht iets aan mijn toekomst kon gaan doen. Uiteindelijk ben ik via een kennis bij Orangeworks terechtgekomen. Bij dat bedrijf werd me de kans geboden om vanaf nul te beginnen en er een opleiding naast te gaan doen.”

Op de vraag of hij altijd al de metaalkant op wilde gaan, antwoord Jamie: “Nee, ik wist totaal niet dat ik die richting op wilde. Eigenlijk ben ik er toevallig ingerold. Een kennis wist dat ik nieuw werk zocht en heeft me bij Orangeworks geïntroduceerd. Dat ging op een leuke manier, want ik mocht er eerst twee dagen meelopen. Vervolgens mocht ik ook twee dagen bij de opleiding, op het ROC, meelopen. Daarna heb ik gelijk beslist dat ik dit werk wilde gaan doen. Via het ROC kwam ik zo ook weer in contact met Stichting Metaal Opleidingen (SMO). Orangeworks eiste natuurlijk wel dat wanneer ik daar ging werken, dat ik er dan ook een opleiding bij ging doen. Zo ben ik als zij-instromer in een SMO-traject terechtgekomen.”

Alles is helemaal modern in een nieuw pand

Zo’n vier jaar geleden, toen Jamie bij Orangeworks gestart is, zat het bedrijf gevestigd in Veghel en had het ook een vestiging in Mill. Inmiddels zijn die vestigingen gesloten en is Orangeworks verhuisd naar een mooi, nieuw pand in Oss. Jamie: “Alles is helemaal modern in het nieuwe pand. Ik denk dat we ongeveer wel tegen de 100 medewerkers hebben, waarvan er zo’, 30/35 in de werkplaats staan. Het leuke aan het bedrijf is dat we ook internationaal werken, waardoor collega’s ook wel eens in het buitenland komen om dingen op te bouwen die we hier in Oss hebben gemaakt. Dat lijkt me erg leuk om in de toekomst ook eens mee te maken.”

“Ik vind het erg leuk om dingen te maken”

Jamie vertelt over zijn ervaringen in de metaalbranche: “Toen ik bij Orangeworks binnenkwam en naar de machines keek dacht ik ‘wat is dit?’. Nu ben ik vier jaar verder en snap ik precies wat ik aan het doen ben. Ik begrijp het nu helemaal en kan het ook allemaal maken. Ik vind het erg leuk om dingen te maken. Het is heel uitdagend en divers werk. Bovendien kun je het jezelf zo moeilijk maken als je zelf wilt en er zijn heel veel doorgroeimogelijkheden in.”

Een versneld traject

“Ik heb alles eigenlijk snel opgepakt en ook snel afgerond, zo vervolgt Jamie zijn verhaal. Zo heb ik niveau 2 en 3 in twee jaar gedaan, terwijl dat eigenlijk een driejarig traject is. Omdat ik de mogelijkheid heb gekregen om het traject versneld te doen heb ik ook nog niveau 4, een opleiding tot werkvoorbereider, erachteraan gedaan. Dat heb ik in combinatie met IWS (International Welding Specialist) gedaan. Nu ben ik voorlopig wel even klaar met school. Wel kan ik nog verder doorgroeien binnen het bedrijf. Ik ben nu RVS-specialist B en kan doorgroeien naar A, waar ik al zo ongeveer tegenaan zit. Daarna kan ik nog assemblage-specialist worden. Ik werk nu fulltime in de werkplaats in Oss. Wat ik toekomstige studenten mee wil geven? Het is erg leuk, divers en uitdagend werk. Zeker een aanrader!”