“Ik zit hier helemaal op mijn plek”

Mark is 17 jaar en volgt sinds september 2018 het BBL-traject Eerste Monteur Mechatronica niveau 3 bij ROC de Leijgraaf in Veghel. Hij vertelt over zijn ervaringen met het BBL-traject in de praktijk.
  • Mark - Leerling

Van jongs af aan

“Het fijnste vind ik dat ik meteen in de praktijk aan de slag kan” vertelt Mark. Hij werkt 3 dagen in de week op zijn leer-werkplek bij Metaal en Lastechniek Nijnsel en gaat twee dagen in de week naar school.

“Ik weet al van jongs af aan dat ik deze kant op wil, vroeger haalde ik alles uit elkaar om de printplaatjes eruit te halen haha” vertelt Mark enthousiast. “In het vierde jaar van mijn middelbare school liep ik twee weken een snuffelstage bij Metaal en Lastechniek Nijnsel, Ik was direct verkocht!

Ik ben blij dat ik voor het BBL-traject gekozen heb via de Stichting Metaal Opleidingen. Van maandag t/m woensdag werk ik aan een order in het bedrijf, bijvoorbeeld het monteren van een transportband voor de industrie. Soms komen er ook bijzondere opdrachten voorbij zoals het monteren van een robotarm, gaaf om te doen!

  • Mark - Leerling - Leerbedrijf

De onderdelen worden eerst gelast op de aparte lasafdeling binnen het bedrijf, daarna gaan ze naar de montagehal, daar monteer ik de gelaste frames tot een mooi eindproduct. Na de montage wordt het eindproduct verzonden naar de klant. Soms wil de klant ook dat we het product monteren op locatie in binnen of buitenland, dit heb ik zelf nog niet gedaan maar dat zou in de toekomst wel heel gaaf zijn!

In de twee dagen dat ik naar school ga per week, heb ik één dag theorie waarbij ik relevante theorieën geleerd krijg. Deze kan ik vervolgens bij het leerbedrijf direct in de praktijk toepassen, dat is heel fijn! Gedurende de andere schooldag doen we praktijkopdrachten met de klas, zo krijgen we ook vanuit school verschillende technieken aangeleerd.

De begeleiding vanuit het leerbedrijf is heel goed, als er dingen fout gaan bijvoorbeeld leggen ze altijd uit hoe ik dit in de toekomst kan voorkomen, dat zijn goede leermomenten! Na mijn BBL-opleiding hoop ik bij het leerbedrijf te kunnen blijven werken, ik zit hier namelijk helemaal op mijn plek! Ik denk dat ik ook nog wil doorleren op niveau 4 om te leren 3D tekenen. Daarnaast lijkt me het behalen van mijn lasdiploma ook handig zodat als er iets verkeerd zit in onderdelen ik het direct op kan lossen. Kortom een toekomst vol mogelijkheden” besluit Mark zijn verhaal.