Hoe vind ik een geschikt leerbedrijf?

Wanneer je de keuze hebt gemaakt om het SMO-traject te gaan doen, dien je je te verbinden aan een leerbedrijf waar je de komende 2 of 3 jaar kunt werken én leren. Bij het vinden van een leerbedrijf moet je op een aantal zaken letten;
  • Allereerst denk goed na over het soort werk en de vakrichting. Wat wil je gaan doen?
  • Het leerbedrijf dient passend werk aan te bieden in jouw studierichting, waardoor je de geleerde zaken direct in de praktijk kunt brengen.
  • Bedenk van tevoren hoe ver je wil reizen naar je stageadres en wat je belangrijk vindt aan een leerbedrijf.
  • Het bedrijf is lid van Stichting Metaal Opleidingen of het bedrijf is bereid om lid te worden.
Zodra je een indruk hebt van bovenstaande zaken kun je zelf een leerbedrijf bepalen of SMO kan je in contact brengen met een nieuw leerbedrijf. Er zijn 3 mogelijkheden om een nieuw leerbedrijf te vinden;

Snuffelstage 

In het derde of vierde jaar van je vmbo-opleiding heb je een snuffelstage gedaan. Is dit metaalbedrijf je goed bevallen? Dan kun je ervoor kiezen om te informeren bij het stagebedrijf of zij plek hebben voor een SMO-leerling voor het komende schooljaar. Het voordeel hiervan is dat je het bedrijf al hebt leren kennen en daardoor al een indruk hebt van waar je terecht gaat komen. Daarnaast hebben zij andersom ook al eens kennis gemaakt met jou waardoor het eerste contact al gelegd is.

Bekend bedrijf  

Ken je een metaalbedrijf via bijvoorbeeld familie of vrienden waar je mogelijk stage zou kunnen lopen? Dat kan natuurlijk ook! Let hierbij goed op of het bedrijf lid is van de Stichting Metaal Opleidingen. Indien het bedrijf nog geen SMO-lidmaatschap heeft dan zullen wij vooraf rond de tafel gaan met het bedrijf om de mogelijkheden voor een lidmaatschap te bespreken. Wanneer het bedrijf bereid is om lid te worden van SMO en het klikt aan beide kanten kun je starten bij het bedrijf. Indien het bedrijf geen lid wil worden van SMO zal je, eventueel i.s.m. de SMO, verder moeten zoeken naar een ander geschikt leerbedrijf.

Leer/werkplek via SMO

Wanneer je nog helemaal geen idee hebt bij welk leerbedrijf je het SMO-traject wil volbrengen, staat SMO klaar om je te helpen. Met ruim 90 aangesloten leerbedrijven in de regio zit er altijd wel een bedrijf tussen wat bij je past. Wij leggen het eerste contact en zorgen dat je met de juiste personen in contact komt.

Hulp nodig?

Ongeacht via welke weg je het leerbedrijf hebt gevonden, zal SMO je nadien in alle 3 de situaties ondersteunen en begeleiden. Meer informatie? Neem contact op!