“Het SMO-traject is de ideale manier om het bedrijfsleven in te stappen”

“Het SMO-traject is de ideale manier om het bedrijfsleven in te stappen” vertelt Maarten Spierings, ruim 38 jaar in dienst is bij Van Grinsven Metaalbewerking. Maarten is inmiddels 15 jaar teamleider en zelf ook via een soort gelijk traject het bedrijfsleven ingestapt. Hij vertelt over zijn ervaringen als praktijkbegeleider van de SMO-leerlingen binnen Van Grinsven Metaalbewerking.

Lidbedrijf

“Wij zijn al ruim 30 jaar aangesloten bij de Stichting Metaal Opleidingen en hebben hele positieve ervaringen” vertelt Maarten enthousiast. “Het mooie is dat je de leerlingen ziet groeien zodra ze bij ons echt in de praktijk aan de slag gaan! Doordat we veel disciplines in huis hebben kunnen zowel leerlingen voor de vakrichting lassen, verspaning, plaatwerker en constructie hun hart ophalen binnen ons bedrijf. Erg leuk is dat de leerlingen kunnen proeven van de verschillende richtingen. Zo komt het weleens voor dat een leerling een bepaalde richting heeft gekozen en dit niet bevalt, dan kan de leerling zijn talent ontdekken binnen één van de andere richtingen.

Minder aanwas

Tegenwoordig is de aanwas voor nieuwe medewerkers in de metaalbranche niet zo groot waardoor het aantrekken van nieuwe medewerkers niet altijd makkelijk is. Het SMO-traject is hierbij een mooie manier om de leerlingen kennis te laten maken met het bedrijf en het bedrijf met de leerling. Een echt vak leer je in de praktijk, het is daarom belangrijk om de leerlingen de kans te geven een vak in de praktijk te leren. De mooiste werkjes zijn de werkjes die je nog nooit gemaakt hebt, zeg ik altijd. We proberen daarom de opdrachten af te wisselen zodat ze het vak goed onder de knie krijgen.

We zien dat de leerlingen tot voor kort voornamelijk mannen zijn, en dat is best vreemd, want de metaalwereld is een perfecte plek als je van creatief en afwisselend werk houdt” vertelt Maarten. Kamila (21) en Britney (18) werken sinds enige tijd bij Van Grinsven Metaalbewerking en het overkoepelende Staalbouw Hendriks B.V. en zijn razend enthousiast over het werk in “de metaal”. “Het is leuk om te zien dat ook de meiden hun weg weten te vinden naar de metaalbranche.

90% van de leerlingen blijft na het SMO-traject bij Van Grinsven Metaalbewerking werken, daar zijn we ontzettend blij mee! Er zijn zelfs mensen die hier al 25 jaar werken sinds ze bij ons het SMO-traject hebben afgerond. Naast dat de leerlingen na de studie vaak bij het leerbedrijf blijven werken is een groot voordeel dat de complete opleiding wordt betaald door Stichting Metaal Opleidingen waardoor de leerling niet met een studieschuld van school afkomt. We hopen op deze manier nog veel leerlingen te ontvangen via SMO de komende jaren” besluit Maarten zijn verhaal.