FMI: Volop mogelijkheden tot ontwikkelen in de breedte
Over FMI
FMI bestaat uit 13 bedrijven waarvan de focus ligt op engineering, productie en assemblage van componenten, tooling en mechanische en mechatronische modules. Bij FMI Mechatronics en FMI Manufacturing vindt productie en assemblage plaats voor klanten zoals bijvoorbeeld ASML. In totaal zijn er bij FMI 450 medewerkers in dienst, waarvan er zo’n 75 op de vestiging in Uden werkzaam zijn. Ron Sacré is managing director van FMI HighTech Solutions en de onderliggende bedrijven. Hij is sinds 2012 in dienst bij het bedrijf, allereerst bij FMI Precision en daarna bij Mechatronics en Manufacturing.
Zelfsturende teams en eigenaarschap
Ron Sacré: “De kracht van FMI zit hem in Quick Response Manufacturing (QRM) waarbij we werken met zelfsturende teams en, als gevolg daarvan, veel eigenaarschap op de werkvloer. Door deze manier van werken te hanteren zijn mensen op de vloer direct betrokken bij alle facetten van het productieproces; van begin tot eind. Zo hebben de mensen op de vloer inspraak bij orders en offertes, maar ook bij bijvoorbeeld de nacalculatie. De mensen op de werkvloer bepalen zelf, of met teams, wat er moet veranderen om het werk beter te kunnen uitvoeren. Het personeel is heel nauw betrokken bij de gang van zaken binnen de organisatie, waardoor zelfsturing ook prima mogelijk is.”
“FMI kent een platte organisatiestructuur, waardoor medewerkers zich sterk de breedte in kunnen ontwikkelen. Zo houden werknemers zich bijvoorbeeld bezig met frezen, maar ook met de werkvoorbereiding, het programmeren van de meetmachine en het bedienen ervan. Het werk dat ze uitvoeren is daardoor heel divers en eigenlijk kan iedereen alle kanten op. Op die manier houden we het werk voor iedereen breed technisch interessant. En dat maakt het leuk voor de werknemers, aldus Ron Sacré.”
“Opleiden is belangrijk”
Binnen de bedrijven van FMI wordt veel gewerkt met leerlingen, waaronder leerlingen van Stichting Metaal Opleidingen. Ron Sacré vertelt: “Wat we binnen FMI vooral nodig hebben, zoals eigenlijk in ieder metaalbedrijf het geval is, is voldoende aanwas van jonge en enthousiaste mensen die het leuk vinden om in de technieksector te werken en zichzelf daarin verder te ontwikkelen. Om die reden zoeken wij als FMI ook aansluiting bij scholen en andere bedrijven. We vinden het belangrijk om mensen op te leiden. Er wordt binnen het bedrijf veel geïnvesteerd in BBL’ers en stagiairs, maar medewerkers hebben bijvoorbeeld ook mogelijkheden tot het volgen van HBO-opleidingen op kosten van het bedrijf. We geven hen alle tijd en ruimte om zichzelf te ontwikkelen.”
Ontwikkelen in de breedte
Het bedrijf in Uden is volop in ontwikkeling. Er komen steeds meer mensen bij. Ron Sacré: “Wanneer je als bedrijf ontwikkelt, dan kom je vanzelf bij scholen terecht. Het leuke voor SMO-leerlingen is dat ze binnen FMI zelfstandig mogen werken, dat ze erg veel invloed hebben op hun werkplek en dat ze zichzelf kunnen ontwikkelen in de breedte. En dat laatste is iets, hebben we gemerkt, wat techneuten erg aanspreekt. Binnen FMI in Uden kunnen leerlingen dus alle kanten op. Ze kunnen zowel de montage- als fabricagekant uit en hebben bij alles wat ze doen veel inspraak.
Doorgaans beginnen leerlingen binnen het bedrijf als operator waarbij ze vooral werken met CNC-machines. Zo mogen ze vaak producten laden, lossen en daar metingen op doen. De vervolgstappen tijdens de stage hangen natuurlijk sterk samen met de snelheid van ontwikkelen en het interessegebied van de leerling. Een snelle leerling begint bij ons al vrij snel met het zelfstandig instellen van producten. Zo kan iedereen stap voor stap en in eigen tempo ontdekken wat bij hem of haar past. Bovendien hebben leerlingen binnen FMI kansen om te mogen blijven na hun opleiding. We vinden het mooi als mensen, op alle niveaus, na hun opleiding bij ons blijven en zich van daaruit verder ontwikkelen!”
Techniek als basis
Ron Sacré: “Er vindt steeds meer digitalisering plaats binnen het vakgebied. Als je ziet wat er binnen productiebedrijven gevraagd wordt qua kennisniveau, dan ligt de lat steeds hoger. Maar ook op het gebied van automatisering in combinatie met computersystemen gaan de ontwikkelingen erg snel. Het achter de machine staan en producten maken is iets van vroeger. Tegenwoordig heb je ook veel meer te maken met de organisatie eromheen. Hoe organiseer je iets binnen een productiecel, hoe krijg je zaken voor elkaar?
Er ligt een hele uitdaging in het aanbrengen van de structuur die klanten van ons vragen en op het gebied van het leveren van kwaliteit. Techniek blijft de basis, maar het proces eromheen wordt steeds complexer en belangrijker. FMI ontwikkelt zich als bedrijf snel, evenals de technieken waar mee gewerkt wordt. Het is dan ook zaak dat de mensen die er werken mee ontwikkelen. En dat is een hele uitdaging, maar we merken wel dat mensen het erg leuk vinden om met ons bedrijf mee te groeien.”