Een terugblik op het jaar 2020

2020, het was een roerig jaar. Dat komt met name door de coronacrisis. Desalniettemin was er genoeg te melden binnen en rondom de metaalindustrie in het algemeen en SMO in het bijzonder. In dit artikel blikken we terug op het jaar 2020.
  • Hans De Jong Smo 004 2

Lidbedrijven ondanks corona volop in beweging

Aan het begin van het jaar stelden 8 techniekbedrijven in Uden hun deuren open voor de Techniekdag Uden om jongeren te interesseren voor techniek in de breedste zin van het woord. De jongeren kregen tijdens deze dag een uniek kijkje in de keuken van metaal- en techniekbedrijven. Voor metaal- en lastechniek Nijnsel was januari 2020 wel een hele bijzondere maand. Zij kregen Minister Koolmees op bezoek. De minister van SZW bracht een werkbezoek aan het bedrijf in relatie tot het ‘keep on learning’ programma. Vanuit VOVU-metaalbewerking was er een mooie ontwikkeling: de meetkamer wordt daar bediend door een robot! Daarnaast kunnen zij onbemand produceren dankzij robotcellen. Dan was er lasser Martijn van Kemenade, SMO-leerling op ROC de Leijgraaf. Hij bereikte middels twee voorrondes de finale van de Skills Heroes Lasser MAG/BMBE. Uiteindelijk veroverde hij daar een prachtige 3e plek. SMO ging ook internationaal dit jaar. De Stichting HWMCO-Nederland & NiCA Foundation bezorgde de door SMO-leerlingen gemaakte boot op de plek van bestemming, namelijk Uganda. ROC de Leijgraaf introduceerde een nieuwe opleiding, namelijk Smart Industry in Veghel. Hiermee wordt ingespeeld op de enorme digitalisering van producten en processen.

  • Subsidie praktijkleren

Subsidieregelingen in 2020 aan orde van de dag

Helaas was niet alles rozengeur en maneschijn. De subsidie Praktijkleren lag eerder dit jaar onder vuur. Zonde, vertelt Will van Roosmalen, projectmanager van SMO: “Er is goede samenwerking nodig tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. Momenteel, maar zeker ook de komende jaren, zijn er binnen de metaalindustrie keihard vakmensen nodig. Er moet dus structureel subsidie beschikbaar worden gesteld om nieuwe mensen op te kunnen leiden en daarmee ook een continue instroom voor BBL-opleidingen te creëren.”

De SMO leerwerkbedrijven kregen extra vergoedingen vanwege de coronacrisis vanuit het OOM. Leerbedrijven konden daardoor gebruik maken van subsidieregelingen. Daarnaast werd het OOM crisispakket in het leven geroepen.

  • SMO Diplomauitreiking Bijzonder 2

SMO beleeft in 2020 een aantal coronaproof hoogtepunten

  • Ook bij en rondom Stichting Metaal Opleidingen zelf was er, ondanks het coronajaar, genoeg te beleven in 2020.
  • Eind 2019 onderging SMO de tweejaarlijkse audit van het OOM waarin getoetst werd of SMO aan de voorwaarden voldoet om als officieel erkende scholingspool erkend te blijven. De audit werd met vlag en wimpel doorstaan.
  • Op 6 februari jl. was er een extra open avond in samenwerking met ROC de Leijgraaf om jongeren kennis te laten maken met metaalopleidingen.
  • Op 6 en 9 juli 2020 organiseerde SMO een coronaproof diploma-uitreiking. Daarbij ontvingen 25 leerlingen een diploma.
  • Stichting Metaal Opleidingen en ROC de Leijgraaf verlengden de samenwerking voor wederom vier jaar.

Op naar 2021! Draag jij ook (weer) bij?

Als SMO gaan we vol vertrouwen 2021 tegemoet! Daarbij vragen we echter wel weer aan jullie, onze lidbedrijven en trouwe lezers, om ons te voorzien van interessante nieuwtjes en andere ontwikkelingen binnen jullie bedrijven en de techniekwereld. Heb je een item waarover wij een artikel kunnen schrijven voor op onze website? Neem dan contact met ons op! We gaan graag met jullie aan de slag om van 2021 een succesvol jaar te maken!