Een BBL Leerling in je bedrijf, waar moet je op letten? 3 Tips!

Voor sommige bedrijven is het gesneden koek, voor andere is het nieuw; BBL leerlingen op de werkvloer. We geven je 3 tips waar je op moet letten;

Mentaal

De meeste jongeren zijn pas mentaal ‘volwassen’ als ze een jaar of 25 zijn. Het is verstandig om hier rekening mee te houden. Zo hebben ze niet hetzelfde vermogen om gevaren in te schatten zoals oudere, meer ervaren medewerkers. Een ander punt om rekening mee te houden is dat jongeren niet altijd even mondig zijn; ze zullen niet altijd aangeven als ze iets niet begrijpen of kunnen.

Het juiste voorbeeld

Niet iedere medewerker is hetzelfde. De praktijkbegeleider is het voorbeeld voor de leerling, hij dient daarom een goede vakman te zijn die rekening houdt met gezondheid en veiligheid op de werkvloer. Echter is een professionele vakman niet direct een goede praktijkbegeleider. De praktijkbegeleider dient geduld te hebben, het goede voorbeeld te geven en aan te sluiten bij de belevingswereld van jongeren. Uiteraard is dit ook van toepassing op andere medewerkers die met jongeren werken. Leerlingen zijn niet altijd mondig genoeg om collega’s aan te spreken op onveilig werken.

  • Smo Oproep Veilig Werken

Safety first

Veiligheid op de werkvloer is natuurlijk altijd noodzakelijk, maar wanneer je met jongeren werkt is dit nóg belangrijker. Voornamelijk machineongevallen vormen een groot risico voor (onervaren) jongeren. Een hulpmiddel bij het veilig en gezond maken van de werkplek zijn de verbeterchecks van 5xbeter. Daarmee kun je de veiligheid van je bedrijf toetsen op fysieke belasting, gevaarlijke stoffen, lasrook, veiligheid van machines en schadelijk geluid. De jongeren kunnen zelf aan de slag met Healthy Metal: een spel, dat hun kennis van gezond en veilig werken in de metaal test en verbetert.

Bron: Inspectie SZW