Door SMO-leerlingen gemaakte boot voor Uganda gedoneerd aan Stichting HWMCO-Nederland & NiCA Foundation

De metalen boot die door tweede- en derdejaars SMO-leerlingen van de vakrichting Allround Constructie/Plaatwerk als praktijkexamenopdracht is ontwikkeld, is op donderdag 9 mei jl. gedoneerd aan Stichting HWMCO & NiCA Foundation. De boot werd overgedragen en gedoopt tijdens een bijeenkomst bij de Solidariteitswerkplaats in Uden. Tijdens de bijeenkomst waren ook vier leerlingen van SMO aanwezig. Stichting HWMCO gaat ervoor zorgen dat de boot op zijn eindbestemming terechtkomt. De boot gaat naar Uganda waar leerlingen van Bwama Primary School er op een veilige manier mee naar hun school, die zich op een eiland bevindt, kunnen gaan varen.

Hulp aan kinderen in Uganda

Het bootproject is voor SMO-leerlingen een geweldig, bijzonder en leerzaam project geweest waar zij met enorm veel enthousiasme aan hebben gewerkt. Genoeg reden om ervoor te zorgen dat de boot een mooie eindbestemming zou krijgen. Daar gingen ROC de Leijgraaf en SMO dan ook naar op zoek en zo kwamen zij in contact met Marc Verhagen, die ook werkzaam is bij het ROC. Samen met zijn vrouw Yvonne Verhagen is hij initiatiefnemer van de Stichting HWMCO-Nederland. Deze in 2016 opgerichte stichting biedt hulp aan kansarme kinderen in Uganda en probeert hen een beter toekomstperspectief te bieden. In 2017 is ook Nicky’s Care for Africa (NiCA) in het leven geroepen, het tweede project onder HWMCO-Nederland. In 2018 is NiCA als Community Based Organization (CBO) in Kabale in Uganda geregistreerd. NiCA dragen Marc en Yvonne op aan hun in 2011 overleden zoon Nicky.

Yvonne Verhagen, voorzitter van de stichting, licht toe: “Wij proberen hulp te bieden aan kansarme kinderen in Uganda door voornamelijk onderwijs toegankelijk te maken. Daar ligt onze focus momenteel op. We gaan daar ook steeds meer gezondheidsproblematiek bijhalen en dan vooral in de zin van het geven van voorlichting over eigenlijk vanalles. In Uganda zijn grote problemen, zoals aids, maar ook de wat meer simpele gezondheidszaken zoals bijvoorbeeld diarree. Wij willen daar mensen onderwijs in bieden en hen goede dingen aandragen. Denk dan ook aan zaken als het cultiveren van gewassen; hoe doe je dat? Onlangs hebben we daar een boom geïntroduceerd die veel gezondheidseffecten heeft maar ook als groente gebruikt kan worden. Alle delen van de boom zijn namelijk bruikbaar. Wij leggen mensen dan uit hoe je de boom plant, laat groeien en hoe ze hem kunnen gebruiken.”

  • Smo Boot Uganda Gedoneerd 1

Veilig naar school

Yvonne Verhagen: “Onze zoon Nicky was erg gedreven om in de toekomst in Afrika goed werk te gaan doen en daarnaast was hij helemaal gek van gorilla’s. In dat gebied in Uganda, waar wij met de stichting nu werk verrichten, daar zitten gorilla’s. De Bwama Primary School die wij er helpen kwam een keer voorbij in een reisprogramma en we hadden ook al eerder gelezen over het verdrinken van mensen op het meer in dat gebied. Daarna viel bij ons het kwartje dat dit dus ook het gebied is waar die gorilla’s zitten. Toen Albert Sengers, instructeur en tevens begeleider van het bootproject bij ROC de Leijgraaf, hoorde van de stichting en de school was het idee om de boot aan de stichting te doneren snel geboren. Zo viel alles prachtig samen.”

Lees ook het eerder op onze website verschenen interview over de boot voor Uganda met Albert Sengers: SMO leerlingen maken boot voor school in Uganda.

“Een metalen boot kennen ze rondom Lake Bunyonyi, waarin het eiland met het schooltje zich bevindt niet, zo vervolgt Yvonne haar verhaal. Eerder al doneerde onze stichting een houten motorboot aan het gebied. Daardoor hoeven kinderen van Bwama Primary School niet langer in kano’s van uitgeholde boomstammen naar school te varen. Dat was namelijk extreem gevaarlijk doordat mensen te water raakten. Veel mensen kunnen daar immers niet zwemmen en verdronken. Dankzij de eerder geschonken motorboot en nu dus de metalen boot kunnen kinderen straks veilig het meer oversteken naar school. Daardoor wordt onderwijs voor veel kinderen in die regio beter bereikbaar.”

Feestelijke overdracht

De boot is op 9 mei jl. overdragen door SMO-leerlingen aan Stichting HWMCO-Nederland. Yvonne: “Het was een feestelijke en gezellige dag. De overdracht vond plaats bij de Solidariteitswerkplaats in Uden. De Solidariteitswerkplaats heeft namelijk de trailer, waarop de boot vervoerd gaat worden, bekostigd. Hun vrijwilligers hebben er bovendien ook voor gezorgd, nadat het metaal eerst is gestraald bij een deskundig straalbedrijf, dat de boot van diverse lagen verf is voorzien en hebben op ons verzoek nog een aantal houten dwarsbankjes aangebracht. Daar zijn we erg blij mee!

De feestelijke overdracht was voor Yvonne Verhagen tevens een mooi moment om aan iedereen die bij het moment aanwezig was uitgebreid te vertellen over het project in Uganda en de situatie van de kinderen aldaar. Yvonne: “Persoonlijk vond ik het ook erg leuk dat er een aantal SMO-leerlingen bij de overdracht aanwezig waren. Het is al met al een warme bijeenkomst geweest. Je kon zien dat iedereen die erbij betrokken is geweest er ook oprecht blij mee was.”

Een boot gemaakt door jong en oud

Yvonne Verhagen concludeert: “Wat zo mooi is aan dit bootproject is dat jonge SMO-studenten aan de basis hebben gestaan van dit project en dat gepensioneerde mannen van de Solidariteitswerkplaats Uden de boot uiteindelijk hebben afgemaakt. Echt jong en oud heeft met hart en ziel aan de boot gewerkt. De boot is bovendien, met uitzondering van de motor, geheel in Nederland vervaardigd. Een geweldig resultaat van een unieke samenwerking.

Het is voor onze Stichting een mooie nieuwe mijlpaal waar we erg trots op zijn. Straks in Afrika zijn ze er heel erg goed mee. Het wordt een unieke boot voor dit gebied; men heeft er hele hoge verwachtingen van. De boot gaat binnen enkele dagen op transport in een zeecontainer naar Kenia en vervolgens over de weg naar Uganda. En als we het logistiek allemaal geregeld krijgen dan brengen wij de boot in augustus zelf naar de school toe.”