Derdejaars SMO-leerlingen maken een boot als eindopdracht

Van tekeningen lezen, ontwerpen en inmeten tot kanten, lassen, assembleren en het instellen van een plasmamachine. Alle technische vaardigheden die de derdejaars SMO-leerlingen allround constructiewerker en allround plaatwerker in hun opleiding hebben geleerd, komen bij elkaar in de eindopdracht: het maken van een boot. Van ontwerp tot eindproduct.

De opdracht

In de gezamenlijke opdracht laten de leerlingen zien dat ze het technische gedeelte van hun vak goed verstaan. Tijdens de opleiding leerden ze om zelfstandig oplossingen te bedenken, uit te werken, in te meten en te produceren. Nu passen ze deze vaardigheden toe op een echt product. Maar er komt meer bij kijken: samenwerking, communicatie en het begeleiden van minder ervaren collega’s en medeleerlingen zijn net zo belangrijk in het ontwerp- en productieproces.

Extra onderdelen

De realisatie van de boot verloopt voortvarend. Inmiddels is het frame bijna af. Naast de boot zelf, maken de derdejaars extra onderdelen, zoals bolders, een kluis en een trapje. De onderdelen worden uiteindelijk met verschillende technieken aan de boot bevestigd, zodat er een compleet eindproduct ontstaat.