BKRS Crane Systems, een uitdagend leerwerkbedrijf!

Bij BKRS Crane Systems (Veghel) worden SMO-leerlingen breed opgeleid en klaargestoomd voor de metaalindustrie. De leerlingen werken in het bedrijf mee aan het hele productieproces en zien de kranen van A tot Z tot stand komen. Zo’n 75% van de leerlingen blijft na afloop van het stagetraject ook werkzaam bij BKRS Crane Systems! We interviewden Pieter Bekkers, eigenaar van BKRS, over de ontwikkelingen van de SMO-leerlingen.

Over BKRS

BKRS Crane Systems, gevestigd in Veghel, is opgericht in de jaren zeventig en is inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevende leverancier van kraansystemen. Er wordt gebruik gemaakt van nieuwe technologieën om up-to-date te blijven. De kraansystemen zijn daarom volledig afgestemd op de verwachtingen van de klant. Dit betekent ook dat SMO-leerlingen werken met interessante nieuwe ontwikkelingen!

Al 15 jaar een SMO-leerwerkbedrijf

Pieter Bekkers: “We werken al ongeveer 15 jaar met SMO-leerlingen. Het enthousiast maken van jongeren om het techniek vak in te gaan, is er met de paplepel ingegoten. We vinden het belangrijk om te laten zien wat we doen en proberen daarmee aan te tonen hoe leuk het vak is. We laten jongeren bijvoorbeeld snuffelstages lopen en hebben soms open dagen. Daarnaast laten we ons op scholen zien. We geven ze een kijkje in de keuken en laten ze zien wat er achter onze deuren plaatsvindt.”

Het productieproces van begin tot eind meemaken

Pieter: “We werken met zo’n 25 mensen en hebben een eigen engineeringsafdeling en assemblagewerkplaats. Het leuke hieraan is dat SMO-leerlingen het productieproces van begin tot eind meemaken. Tijdens het proces komen ze allerlei facetten tegen. De productie, het lassen, assembleren en het in bedrijf stellen. We maken geen onderdelen, maar een heel product. Onderdelen die ze zelf maken, worden ook meteen getest. Dat maakt het werken bij BKRS zo leuk en leerzaam. Tijdens het traject worden de SMO-leerlingen klaargestoomd om vervolgens ook bij ons aan de slag te kunnen. Dat is onze intentie.”

Onze eigen lasmachine

“We maken kraansystemen om goederen over langere afstand te verplaatsen, vertelt Pieter. Om die goederen te transporten, zijn onze kraansystemen uitgevoerd met zware, samengestelde liggers. Deze liggers worden door ons samengesteld en afgelast. Dit aflassen wordt gedaan met een poederdek machine. Deze poederdek machine is uniek in Nederland en is vier jaar geleden voor ons ontwikkeld.”

Ondanks de coronacrisis gaan de werkzaamheden bij BKRS gewoon door. Uiteraard wordt er rekening gehouden met de RIVM-richtlijnen.