SMO-Leerlingen aanwezig bij beroepenwedstrijd Skills

  • Jip Klaassen

Jip Klaassen (leerbedrijf Metallure)

Mijn praktijkdocent vond mijn prestaties op school goed waardoor hij mij gevraagd heeft om mee te doen aan de Skills (landelijke laswedstrijden). Ik werd geselecteerd voor het TIG lassen. Na veel oefenen was de kwalificatiewedstrijd in Emmen bij het Drenthe college. Samen met mijn praktijkdocent en een klasgenoot zijn we daar geweest. De opdracht was 1 werkstuk van RVS en 1 werkstuk van aluminium lassen. Nadat ik door de kwalificatieronde bij de laatste 8 zat, mocht ik naar de Nederlandse finale voor TIG lassen, dat was in Hengelo bij het ROC van Twente. Daar kreeg ik 12 uur de tijd voor 5 werkstukken: 1 werkstuk van staal lassen, 2 werkstukken van RVS en 2 werkstukken van aluminium.
Ik heb veel geleerd door de Skills wedstrijden omdat ik meerdere nieuwe dingen heb moeten maken tijdens deze wedstrijden.

  • Ruben Franssen

Ruben Franssen (leerbedrijf Hendriks staalbouw bv)

Ik ben Ruben Franssen en ik volg de opleiding via SMO op het Koning Willem 1 College in Veghel.
Momenteel volg ik de opleiding mbo 2 constructiebankwerker. Op school heb ik veel plezier en ik leer veel over het vak. Ik heb mee gedaan een de Skills MAG/BMBE lassen. En ik neem je kort mee in dit stukje over de Skills. Op school kwam de leraar naar mij toe en vroeg aan mij of ik met de Skills mee wilde doen. En ik zei gelijk ja, want dit leek mij echt leuk om aan mee te doen. Dus na 4 maanden veel oefenen en leren was het zo ver. Wij gingen naar de kwalificatie op het ROC van Twente, daar begon het avontuur. Het was een mooie, leerzame en pittige dag. Daar heb ik mijn werkstuk afgemaakt en ingeleverd. Die avond kregen wij de uitslag te horen of wij naar de finale mochten. En ja, ik mocht door naar de finale! Natuurlijk was ik blij en de leraar ook. Twee maanden later was de finale, 3 dagen lang en daarna gingen wij naar SMEOT (een school in Hengelo). Het waren lange en pittige dagen, het was moeilijker dan ik had gedacht, maar super leuk om te ervaren. Helaas eindigde ik niet in de top drie, maar ik vond het wel een mooi en leuk avontuur dat ik dit mee mocht maken.